tips03

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα των περισσότερων ατμιστών αφορά τις ανταλλακτικές αντιστάσεις του ηλεκτρονικού τους τσιγάρου και το πόσο συχνά χρειάζονται αντικατάσταση.

Οι 8 παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να βελτιστοποιήσετε τη διάρκεια τους.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:

 

Προετοιμάστε την αντίστασή σας πριν ξεκινήσετε να ατμίζετε

Αν δεν προετοιμάσετε την αντίστασή σας πριν ατμίσετε, μπορεί να καταστρέψει το υλικό απορρόφησης (φυτίλι ή οργανικό βαμβάκι) πριν ξεκινήσετε καν.

Για τη σωστή προετοιμασία πρέπει να διαβρέξετε  χειροκίνητα την αντίσταση πριν την εγκαταστήσετε στον ατμοποιητή σας. Οι ανταλλακτικές αντιστάσεις έχουν ένα άνοιγμα στην κορυφή ή και κάποιες οπές-θύρες πλευρικά στις οποίες το υλικό απορρόφησης είναι ορατό. Για να ετοιμάσετε την αντίστασή σας προσθέστε μερικές σταγόνες από το υγρό αναπλήρωσης στο άνοιγμα της κορυφής καθώς και στις οπές της. Βεβαιωθείτε  ότι το υλικό απορρόφησης  που βλέπετε έχει διαβραχεί πλήρως με υγρό αναπλήρωσης. Κάθε αντίσταση έχει διαφορετική ποσότητα υλικού και θα χρειαστεί διαφορετική ποσότητα υγρού. Όταν σταματήσει να απορροφά υγρό σημαίνει ότι έχει εμποτιστεί πλήρως.

Για να είστε ακόμα πιο σίγουροι ότι η αντίσταση είναι έτοιμη για χρήση συνήθως να περιμένετε 5 λεπτά από τη στιγμή που θα γεμίσετε με υγρό τον ατμοποιητή σας μέχρι τη πρώτη σας τζούρα.  Αν δεν περιμένετε αρκετά  η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας στην αντίσταση θα ‘’κάψει’’ το στεγνό υλικό απορρόφησης, αν δεν έχει διαβραχεί σωστά.

Εναλλακτικά, ορισμένοι ατμιστές κάνουν μερικές τζούρες χωρίς να ενεργοποιήσουν το ηλεκτρονικό τους τσιγάρο, μια μέθοδο για να ετοιμάσουν την αντίσταση ώστε να πάει το υγρό στο υλικό απορρόφησης. Η συγκεκριμένη μέθοδος απαιτεί προσοχή, όμως, καθώς μπορεί να γεμίσει με υγρό την αντίστασή σας με αποτέλεσμα την προβληματική λειτουργία του ατμοποιητή.

 

Σταματήστε το ‘’συνεχόμενο’’ άτμισμα

Όταν εννοούμε συνεχόμενο άτμισμα, αναφερόμαστε στο να παίρνετε συνεχόμενα τζούρες ‘’μέχρι να μη μπορείτε να δείτε το ηλεκτρονικό σας τσιγάρο από τον πολύ ατμό’’. Αυτός ο τρόπος ατμίσματος μπορεί να οδηγήσει στην πολύ γρήγορη γήρανση της αντίστασης. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί το υλικό απορρόφησης δεν προλαβαίνει να εμποτιστεί ξανά από υγρό αναπλήρωσης.

Η λύση είναι απλή: Σταματήστε να ατμίζετε για λίγη ώρα. Η αλλοιωμένη γεύση είναι η καλύτερη ένδειξη ότι χρειάζεται να διακόψετε, καθώς είναι ένα σημάδι ότι δεν υπάρχει αρκετό υγρό στην αντίστασή σας και πλησιάζετε σε σημείο καταστροφής της. Το υλικό απορρόφησης  χρειάζεται χρόνο για να εμποτίσει ξανά. Αφήστε τον ατμοποιητή για 10 λεπτά  προκειμένου να ανατροφοδοτήσει με υγρό την αντίσταση.

 

Βρείτε τις σωστές ρυθμίσεις ισχύος

Όταν ατμίζετε σε υψηλότερη ισχύ, ατμοποιείτε περισσότερο υγρό αναπλήρωσης σε κάθε τζούρα. Αυτό είναι εξαιρετικό αν επιθυμείτε μεγάλη ποσότητα ατμού, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει τις αντιστάσεις σας. Από τη στιγμή που ‘’χρησιμοποιείτε’’ υγρό αναπλήρωσης σε ταχύτερο ρυθμό, το υλικό απορρόφησης  προσπαθεί να απορροφήσει πιο γρήγορα το υγρό από ότι συνήθως. Όταν αυτές οι δύο διαδικασίες δε μπορούν να συμβαδίσουν, μπορεί να καταστραφεί το υλικό απορρόφησης. Είναι περίπου ίδιο θέμα με το ‘’συνεχόμενο άτμισμα’’ με τη διαφορά ότι συμβαίνει μετά από λιγότερες τζούρες.

Η λύση είναι να μειώσετε τη ρύθμιση ισχύος. Εάν παρατηρείτε ότι η γεύση αρχίζει να εξασθενεί, τότε η αντίστασή σας πιθανώς να στεγνώνει και να χρειάζεται χρόνο ώστε να απορροφήσει υγρό. Χρειάζεται να κάνετε μια μικρή ‘’παύση’’ (όπως σας συμβουλέψαμε και παραπάνω), αλλά για να έχετε περισσότερες πιθανότητες να μη συμβεί ξανά, απλά μειώστε λίγο την ισχύ της συσκευής σας.

Επίσης, η χαμηλότερη ισχύς από την απαιτούμενη μπορεί να συντελέσει στη γρηγορότερη γήρανση της αντίστασης. Αν δεν ατμοποιείται επαρκής ποσότητα υγρού, παραμένει στο απορροφητικό υλικό ,δημιουργεί ‘’βράσιμο’’ και ανισομερή κατανομή της θερμότητας. Ένδειξη ανεπαρκούς ισχύος είναι ένας ήχος σαν γουργουρητό και συνεχόμενη ροή υγρού αναπλήρωσης στο στόμα κατά την εισπνοή. Αυξήστε σταδιακά την ισχύ μέχρι να εξαφανιστούν τα φαινόμενα αυτά.

Κανονικά, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις για την αντίσταση που αφορούν το εύρος της ισχύς στο οποίο πρέπει να δουλεύει ώστε να μην έχετε προβλήματα. Είναι καλύτερο να ξεκινάτε με τη χαμηλότερη δυνατή ισχύ και να την ανεβάσετε σταδιακά. Ωστόσο όταν αισθανθείτε να εξασθενεί η γεύση και να καίγεται η αντίσταση στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις ισχύος, το να μειώσετε την ισχύ είναι η ευκολότερη λύση!

 

Μην αφήνετε τον ατμοποιητή σας να ξεμένει από υγρό

Εάν η ποσότητα του υγρού αναπλήρωσης στον ατμοποιητή σας είναι χαμηλή, πιθανόν να μην μπορεί να ποτίσει το υλικό απορρόφησης. Σε αρκετές αντιστάσεις, το υγρό αναπλήρωσης πρέπει να βρίσκεται σε συγκεκριμένο επίπεδο για να φτάσει τις οπές της. Όταν το υγρό αναπλήρωσης είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο, μπορούν να δημιουργηθούν προβλήματα πολύ εύκολα.

Η πιο απλή λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να κρατάτε τον ατμοποιητή σας επαρκώς γεμάτο.

 

Χρησιμοποιήστε υγρά αναπλήρωσης με περισσότερη προπυλενογλυκόλη

Τα υγρά αναπλήρωσης με PG (προπυλενογλυκόλη) είναι πιο αραιά από τα αντίστοιχα υγρά με VG (γλυκερόλη). Αυτό σημαίνει ότι τα υγρά με PG απορροφούνται ευκολότερα. Αυτό έχει σημαντικές συνέπειες στην ισορροπία που χρειαζόμαστε ανάμεσα στην απορρόφηση και την ατμοποίηση του υγρού αναπλήρωσης. Εάν το υγρό αναπλήρωσης δεν απορροφάται όσο γρήγορα απαιτείται, το πιο πιθανό είναι να έχετε το φαινόμενο των dry puffs (ξερές τζούρες) και πιθανώς να καταστραφεί η αντίσταση.

Αυτό σημαίνει ότι υγρά αναπλήρωσης με υψηλό ποσοστό VG (από 70% και πάνω) μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην απορρόφησή τους και ίσως καταστρέψουν την αντίστασή σας. Επομένως αν αντιμετωπίζετε συχνά προβλήματα με dry puffs και καμένες αντιστάσεις, ίσως ευθύνεται το υγρό αναπλήρωσης που χρησιμοποιείτε. Δοκιμάστε να αλλάξετε το υψηλό σε ποσοστό VG υγρό αναπλήρωσής σας με ένα που έχει αναλογία 50/50 PG/VG ή σε μεγαλύτερο ποσοστό PG.

Παρόλα τα παραπάνω, τα υγρά αναπλήρωσης με υψηλό VG δεν αποτελούν πάντα πρόβλημα. Για παράδειγμα, οι sub ohm ατμοποιητές αρκετές φορές είναι κατασκευασμένοι ώστε να ‘’τα πάνε καλά’’ με υγρά αναπλήρωσης με υψηλό ποσοστό VG. Ωστόσο εάν ο ατμοποιητής σας δεν έχει εξαιρετική απορροφητικότητα, τα υγρά με υψηλό ποσοστό VG μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα.

Μπορείτε να δείτε τα υγρά αναπλήρωσης της NOBACCO με υψηλό ποσοστό VG εδώ και εδώ.

 

Χρησιμοποιήστε υγρά αναπλήρωσης με λιγότερο ποσοστό αρωμάτων

Όταν ένα υγρό αναπλήρωσης έχει πολλά αρώματα, είναι πιθανόν να δημιουργήσει πρόβλημα στις αντιστάσεις σας. Το υλικό απορρόφησης που έχει σκουρύνει  δε μπορεί να απορροφήσει εκ νέου υγρό αναπλήρωσης και έτσι όταν πάτε να ατμίσετε δημιουργούνται αντίστοιχα προβλήματα με αυτά που έχουμε αναφέρει ως τώρα σε αυτό το άρθρο.

Υγρά αναπλήρωσης αρκετά γλυκά και με γεύση καφέ είναι οι συνήθεις ύποπτοι χωρίς όμως να αποκλείονται και άλλα υγρά. Γενικά, τα σκουρόχρωμα υγρά αναπλήρωσης είναι πιο πιθανό να επηρεάσουν την αντίστασή σας σε αντίθεση με τα ανοιχτόχρωμα.

Η ευκολότερη λύση βέβαια είναι απλά να χρησιμοποιήσετε ένα διαφορετικό υγρό αναπλήρωσης χωρίς μεγάλες ποσότητες αρωμάτων.

 

Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία ελέγχου θερμοκρασίας

Η λειτουργία ελέγχου θερμοκρασίας ατμίσματος αποτελεί μια έξτρα δικλείδα ασφαλείας. Παρακολουθώντας τις ανιχνεύσιμες αλλαγές στην αντίσταση, που συμβαίνουν όταν συγκεκριμένα υλικά αντιστάσεων θερμαίνονται, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που διαθέτουν έλεγχο θερμοκρασίας, όπως το APYRON, σας επιτρέπουν να ορίσετε μια μέγιστη θερμοκρασία για την αντίστασή σας. Επίσης η λειτουργία ελέγχου θερμοκρασίας θα προστατεύσει, όσο το δυνατόν, την αντίσταση σας όταν είναι στεγνή καθότι θα ενεργοποιεί γρηγορότερα την ένδειξη Temp. Protection, σταματώντας την παροχή ισχύος στον ατμοποιητή σας.

Μπορείτε να δείτε την πλήρη γκάμα των mods της NOBACCO με λειτουργία ελέγχου θερμοκρασίας εδώ.

 

Βρείτε τον κατάλληλο ατμοποιητή και επίπεδο νικοτίνης για εσάς.

Οι υπερβολικές ρυθμίσεις ισχύος ή χρήση της συσκευής σας ίσως είναι ένα σημάδι ότι χρειάζεται να αλλάξετε ατμοποιητή ή να δοκιμάσετε υγρό με υψηλότερο επίπεδο νικοτίνης προκειμένου να σας καλύπτει επαρκώς χωρίς να κάνετε κατάχρηση. Παν μέτρον άριστον!

Επισκεπτόμενοι κάποιο από τα καταστήματα της NOBACCO ή το e-shop της εταιρείας μας είναι σίγουρο ότι θα βρείτε τον κατάλληλο ατμοποιητή για να έχετε μια… απολαυστική εμπειρία ατμίσματος!